گروه جنایکار قداره بند اسلامی داعش تعدادی از شهرهای کردستان عراق و از جمله شنگال را مورد تعرض قرار داده است و موجب قتل و آوارگی جمعیت وسیعی از مردم بی دفاع کردستان عراق و مردم منتسب به "ایزدی" و "مسیحی ها" شده است.
علیرغم توافقات و معاملات دولت اقلیم با داعش، داعش توافقات یک طرفه را ملغی کرد و شهرهای کردستان عراق را هم مورد تهاجم تروریستی خود قرار داده است و بسیاری را به فرار و آوارگی محکوم کرده است.
از ابتدا معلوم بود که ژست های بارزانی در مورد حفظ امنیت اقلیم کردستان در دل تخریب مجدد عراق توسط داعش، و طرح مسئله رفراندام برای جدایی به این بهانه، تنها و تنها ابزاری بود برای سهم خواهی بیشتر از آینده بیش از پیش متلاشی شده عراق. ژستی که تنها ابزار فشاری، برای سهم خواهی بیشتر در حاکمیت مشترک شان در حکومت مالکی بود.
جهنم امروز عراق، در وهله اول محصول آمریکا و ناتو و جنگ و تخریب این کشور توسط این نیروها است و در مرحله بعدی محصول حاکمیت همه احزاب و دستجات قومی و مذهبی، حزب اسلامی دعوه و احزاب کردی دمکرات و اتحادیه میهنی، در حاکمیت موزائیکی عراق و پیامد توطئه مشترک جریان عشیره ای بارزانی با داعش است.
امروز پیشروی های داعش در کردستان عراق، جنایات این گروه جنایی قداره بند مسلح به منابع عظیم پول و اسلحه عربستان سعودی و قطر، روح جدیدی در کالبد مرده میلیتاریسم دولت آمریکا برای ایفای نقش دمیده است. ناخی "صلح طلب و متمدن" بن قاضی و عراق و سوریه، مجددا دخالت های نظامی بشردوستانه خود، این بار به بهانه داعش و "مبارزه با تروریسم"، آغاز کرده است. دخالت و کمک هایی که بیش از همه دولت اقلیم و ناسیونالیسم کرد، به آن چشم امید و طمع دوخته است.
دولت آمریکا، به خاطر حمایت بی دریغ سیاسی و مالی تسلیحاتی از ارتش اسرائیل در حمام خونی که امروز در غزه براه انداخته است، بیش از پیش حتی در میان شرکا خود در اروپا و آسیا منزوی و طرد میشود. در این شرایط، پیشروی داعش در کردستان عراق برکتی در دامان آمریکا، این ارباب اصلی داعش و همه گروههای جنایتکار در خاورمیانه، انداخت تا موقعیت تضعیف شده خود در رقابت های جهانی را جبران کند.
دولت آمریکا اعلام کرده است که برای سرکوب داعش به کمک دولت عراق و احزاب کرد در کردستان عراق خواهد شتافت و آماده ارسال تجهیزات نظامی است. در پس هیاهوی تبلیغاتی مبارزه ناموجود پیشمرگان کرد، دولت اقلیم و احزاب عشیره ای کرد در کردستان عراق کمترین مقاومت و مبارزه و دفاعی را نه در مقابل داعش و نه در مقابل هیچ تعرضی سازمان نداده اند. این نیروها، مردم را به امید کمک آمریکا و اروپا و ایران و ترکیه خوش بین، و در انتظار فجایع انسانی بیشتر نگاه داشته اند. نیروهایی که تاریخی از این نوع رهبری بر جنبش ناسیونالیستی، در پرونده دارند.
دخالت رسمی و علنی نظامی آمریکا در عراق به بهانه حمایت از مردم محروم عراق، و تلاش آمریکا برای "احیا دولت ائتلاف ملی عراق" این بار با بالانس دیگری از تقسیم قدرت میان سران دستجات قومی و مذهبی، نسخه لیبی زاسیون تمام و کمال عراق است.
مستقل از آنچه که آمریکا میخواهد و میتواند انجام دهد، این سناریو سرایز شدن رسمی و علنی اسلحه و تجهیزات نظامی از طرف آمریکا و ایران و ترکیه و قطر و عربستان سعودی، تقابل و توازن همه این نیروهای مرتجع به بهانه دفاع از "کردها" یا "شیعیان" و ... را بدنبال خواهد داشت. سناریویی که کنترل عراق را تماما به توازن و تقابل گروههای جنایی سناریو سیاهی میدهد و نسخه لیبیزاسیون تمام و کمال عراق است.
این دخالت و سناریو اگر آنطور که آمریکا و دول منطقه میخواهند پیاده شود، از عراق باطلاق و منجلابی خواهد ساخت که در آن حتی احزاب سنتی ناسیونالیستی کردستان ایران و عراق به حاشیه رانده و از میدان بدر خواهند شد. در چنین باطلاقی مردم محروم کردستان نه تنها به کشوری مستقل نخواهند رسید، که بار دیگر محرومیت ها و مصائب تاریخی شان، دستمایه سیاه ترین سناریوهای تخریب زندگی و مدنیت در عراق و در خود کردستان خواهد شد.
ارسال اسلحه و مهمات از طرف آمریکا و دول مرتجع منطقه، مسلح کردن انواع و اقسام دار و دسته های جنایی طرفدار خود، میدان را برای تولد و تحرک انواع و اقسام داعش ها و جبهه النصر ها و القاعده های منتسب به کرد و سنی و شیعه و عرب و ...باز خواهد کرد. تا با پول و اسلحه همه این دولتهای مرتجع، به جان مردم بی دفاع عراق منتسب به کرد و سنی و شیعه و عرب و آشور و کلدانی و مسیحی، بیفتند. در شکل دادن به این شرایط احزاب ناسیونالیست کرد، سهیم اند.
در این میان هیچ چیز به اندازه اظهارات عبدالله مهتدی، این شخصیت دست دوم تحولات امروز عراق که برای دلالی اسلحه از آمریکا و ایران "آب از لب و لوچه" او سرازیر شده است و برای کمک به آن سر و دست می شکند، وخامت اوضاع را منعکس نمی کند. این عنصر قوم پرست و طرفدار فدرالیسم قومی برای ایران، به روشنی شرایط مطلوب و نامطلوب در امروز عراق را از زاوایه منافع کوتاه مدت بورژوازی حریص "کرد" منعکس میکند.
او در گفتگوهای رسانه ای خود با رادیو فرانسه و برنامه افق صدای آمریکا، تصویر کامل و مطلوب خود از آینده "رهایی بخش" در عراق را در مقابل همگان میگذارد. این نماینده خودگمارده ״قوم کرد در ایران״، به روشنی از شرایط مطلوبی صحبت میکند که در آن رضایت بخش "سنی ها" و "کردها"، یعنی رهبران قومی و مذهبی، در حاکمیت عراق تامین شود.
مهتدی علنا توافق بر سر الحاق بخش های بیشتری به منطقه تحت حاکمیت دولت اقلیم، و همچنین تصرف کرسی نخست وزیری توسط "کرد" ها یا "سنی" ها، را مطلوب ترین شرایط پایان این بحران میداند. او به خوبی نه تنها در نقش سخنگوی عقب مانده ترین بخش های قوم پرستان کرد، که در هئیت سخنگوی داعش در حل بحران امروز عراق، ظاهر میشود. منافعی که عروج داعش در دامان قوم پرست "کرد" ما در عراق انداخته است، غیرقابل پرده پوشی است.
مهتدی رسما از شرایط مطلوبی صحبت میکند که در آن، دولت آمریکا و دول اروپایی با ارسال تجهیزات سنگین و تجهیز نظامی و مالی احزاب قومی و ناسیونالیستی کرد یا "نظم قدیم" را با احیا یک دولت موزائیکی که سهم کرد ها در آن بیشتر است احیا کنند و یا با "مرگ همگان" و نابودی سایر مناطق عراق، کردستان را به استقلال برسانند!
برای مهتدی مرتجع، ماندن و نماندن مالکی و عراق، نه از زوایه فجایعی که حاکمیت مرتجع مذهبی مالکی با شراکت بارزانی و طالبانی بر سر مردم عراق خراب کرده است، بلکه از زاویه سهم احزاب کردی در حاکمیت مطرح است. مالکی نه به خاطر محرومیت بیش از پیش مردم محروم عراق ( با هر زبان و مذهب و نژاد و اعتقادی، کرد و سنی و شیعه و ایزدی و مسیحی و کلدانی و آشوری و ترکمن)، که تماما از زاویه رضایت و عدم رضایت رهبران خود گمارده مذهبی و قومی آنها در تقسیم کرسی های قدرت مرکزی است، که مورد اعتراض قرار میگیرد. از نظر مهتدی سهم احزاب کردی در قدرت مرکزی و توافق یا عدم توافق با الحاق مناطق بیشتر به کردستان عراق، تنها و تنها شاخص حفظ یا انهدام کامل عراق است. مهتدی نه یک بورژوا و ناسیونالیست مسئول، که یک عنصر تماما سناریو سیاهی است. عنصری که در چهره او میتوان به روشنی قابلیت رهبری کردن گروهی چون داعش را دید.
نارضایتی عمیق در سراسر عراق از حاکمیت ارتجاعی مشترک مالکی و طالبانی از یک طرف و نارضایتی وسیع مردم از حاکمیت احزاب کردی در اقلیم کردستان عراق، موجب تعمیق شکاف حاکمیت در بالا و در دولت عراق شد. دولت اقلیم، بعنوان بخشی از حکومت فدرال، برای کاهش فشار بر روی خود، آن را متوجه دولت مالکی کرد. اضافه شدن داعش به معادلات سیاسی عراق و ورود آن به عراق پس از عقب رانده شدن در سوریه، برکتی در دامان احزاب ناسیونالیست کرد در کردستان عراق انداخت. تا با توطئه، سهم خود در قدرت و ثروت را افزایش دهند.
بارزانی داعش را وسیله سهم خواهی بیشتر و ابزار فشاری برروی جناح دیگر حاکمیت عراق برای گسترش مناطق حاکمیت کرد. جنگ بارزانی با مالکی، دعوای امثال مهتدی، جنگ درون خانوادگی دو گروه عشیره ای، قومی و مذهبی بر سر سهم خواهی بیشتر در حاکمیت موزائیکی عراق است. با این تفاوت که بارزانی، بعنوان نماینده منافع بلند مدت تر بورژوازی کرد، برخلاف مهتدی، درجه ای از احساس مسئولیت را از خود بروز میدهد.
امروز رسانه های رسمی و دست راستی جهان تعرض وحشیانه به مردم بیگناه ایزدی و مسیحی را، دستمایه تبلیغات برای اضافه شدن موزائیک های بیشتری، از سران قومی – مذهبی ایزدی و مسیحی و کلدانی، به حاکمیت احتمالی آینده عراق میدانند. این نسخه ای است که از بارزانی تا مهتدی، به شرطی که سهم دولت کردی تامین شود، با آن توافق دارند و نام آن را هم راه حل مسئله امروز عراق گذاشته اند.
از زوایه منافع اکثریت مردم محروم کردستان عراق، طبقه کارگر، زنان و همه شهروندانی که حاکمیت عشیره ای و قومی احزاب کردی را تجربه کرده اند، جنگ و دعوای امثال بارزانی با مالکی، کمترین بارقه آزادیخواهانه و مترقی ندارد. این ها جنگ قدرت در بالا را به قیمت خانه خرابی، جنگ و فقر و محرومیت مردم کردستان و عراق، به پایئن کشانده اند.
مردم محروم کردستان عراق، تجربه حاکمیت دارودسته های قومی و عشیره ای بارزانی و طالبانی را تجربه کرده اند. احزاب قومی کردستان عراق، هرگز نماینده محرومیت تاریخی این مردم نبوده اند. این ها خود عاملی در مقابلمردم محروم کردستان عراق، برای دستیابی به یک زندگی انسانی، متمدن و امن بوده اند. بارها و بارها مصائب و محرومیت های مردم را وسیله معامله و بده بستان با این و آن دولت منطقه، و وسیله سهم خواهی از دولت مرکزی کرده اند. این احزاب خود بزرگترین مانع در مقابل کارگران و زحمتکشان در کردستان ایران و عراق و در مقابل امنیت همه شهروندان خواهان جامعه ای سکولار و مترقی و مرفه اند.
مقابله با این شرایط در عراق، فقط و فقط در گرو به میدان آمدن نیروی مسلح، سازمان یافته مردم، مستقل از احزاب حاکم و مستقل از دارو دسته عشیره ای بازرانی و احزاب قومی کردستان عراق و ایران است. کردستان عراق تنها محل ابراز وجود دستجات ملی و قومی و مذهبی نیست. طبقه کارگر و کمونیسم در عراق، نیرویی است که میتواند ورق را برگرداند.
نباید در انتظار کمک نظامی ادعایی آمریکا به دولت اقلیم برای مقابله با داعش، خود را بی سلاح و بی دفاع نگاه داشت. کمک هایی که قرار است با دلالی امثال مهتدی از تجهیزات سبک به سنگین ارتقا پیدا کند، حضور مجدد نظامی آمریکا در عراق، زمینه رشد داعش و داعش های دیگر را فراهم میکند. جهان محصولات این نوع کمک رسانی و دخالت های "بشردوستانه" نظامی به احزاب و گروه های قومی و مذهبی را در سوریه و لیبی، شاهد بوده است.
هر کمک نظامی برای تامین دفاع مردم در مقابل توحش داعش، توسط هرکس و هر نیرویی که صورت میگیرد، باید روشن و شفاف و بدون هیچ قید و شرط نظامی و سیاسی در اختیار کمیته ها، شوراها، انجمن های مردم، در محلات زندگی و در محلات کار قرار گیرد. باید با مسلح کردن گروه ها و احزاب، گروه ها و احزاب خود گمارده قومی و مذهبی، از بالای سر مردم مقابله کرد.
تشکیل گروهای مسلح مردمی، گروهایی متشکل از همه در محلات کار و زندگی، همه مستقل از جنسیت و زبان و مذهب و تعلق های ملی و قومی، متشکل از مردم کرد زبان، عرب زبان، با اعتقادات اسلامی، شیعه یا سنتی، مسیحی یا کلدانی و ایزادی و آشوری و ...دفاع مستقیم از خود در کمیته های غیرقومی و غیرمذهبی، تنها راه نجات عراق از تبدیل شدن به سرنوشت لیبی و سوریه است. و این کار نیروهای کمونیست، آزادیخواه، زنان و مردان سکولار، در کردستان عراق و در عراق است.
تنها نسخه نجات عراق دخالت مشترک مردم در سراسر عراق، بخش های عرب زبان، کرد زبان، با مردم با اعتقادات ایزدی، شیعه، سنی، مسیحی و ... برای یک حکومت سکولار، غیرقومی و غیرمذهبی است که در آن حقوق شهروندی همه، مستقل از مذهب و ملیت و جنسیت و نژاد، تامین باشد.
تنها نسخه نجات عراق، کنار زدن گروهها و احزاب قوم پرست و مذهبی، ناسیونالیسم کرد و عرب و شیعه و سنی از قدرت، تاکید بر هویت انسانی در مقابل هویت های کاذب ملی و مذهبی، و شکل دادن به یک حکومت سکولار است.
مقابله با بوجود آمدن این شرایط ، امروز و در فردای تحولات سیاسی ایران، تعرض محکم و عاجل با نمایشات اخیر دستجات ارتجاعی سلفی و القاعده و داعش در شهرهای کردستان ایران، را می طلبد. باید همین امروز در سنندج و مریوان و مهاباد و سقز و بانه و همه شهرهای کردستان ایران، به نمایشات دستجات اسلامی داعشی و سلفی، پاسخی درخور داد. باید نشان داد که در کردستان ایران، کمونیسم، صف آزادیخواهی و برابری طلبی، اجازه نخواهد داد که مصائب مردم کردستان، دستمایه تخریب جامعه و تحرک سلفی ها، القاعده ها، مهتدی ها و قوم پرستان شود.
باید همین امروز در شهرهای کردستان ایران، به قدرت مردم در محل، در کمیته های محل، دست رد به سینه جریانات ارتجاع قومی، چون مهتدی و شرکا، زد. باید امروز آن ها را طرد و منزوی کرد، تا فردای تحولات سیاسی امکان عراقیزه کردن کردستان ایران را نداشته باشند.
ثریا شهابی
٩ اوت ٢٠١٤